Kokos, ten znany wszystkim owoc, to nie tylko smaczny dodatek do deserów, ale przede wszystkim naturalne źródło antybakteryjnych właściwości oraz takich minerałów jak magnez, potas czy kwas foliowy. Często korzystamy z gotowych produktów kokosowych dostępnych w supermarketach, jednak musimy być świadomi, że podczas procesów przemysłowych tracą one wiele swojej naturalnej wartości. Przedstawiamy więc 8 produktów pochodzących z kokosa, które możemy przygotować samodzielnie, wykorzystując cały orzech zakupiony w sklepie.
Zakupienie całego świeżego kokosa to idealny sposób na pełne wykorzystanie jego zdrowotnych właściwości. Wystarczy upewnić się, że owoc nie jest suchy – można to sprawdzić potrząsając nim i słuchając czy w środku jest woda. Jeżeli jej nie słychać, oznacza to, że kokos był przechowywany zbyt długo.
Zakupiony orzech można otworzyć w domu, wywiercając otwór w jednym z trzech „oczek”. Pozwala to na wydobycie znajdującej się w środku wody, a następnie miąższu. Pamiętajmy jednak o codziennej wymianie wody, w której przechowujemy miąższ – powinnyśmy to robić przez około trzy dni.
Woda kokosowa to naturalny napój izotoniczny pełen elektrolitów, idealny podczas nawadniania organizmu po biegunce czy mdłościach. Najlepsze właściwości ma ta bezpośrednio wydobyta z owocu i odpowiednio przechowywana.
Mleko kokosowe to doskonały zamiennik mleka krowiego, szczególnie przydatny podczas tworzenia koktajli, smoothie, deserów czy lodów. Wystarczy połączyć ze sobą wodę oraz miąższ z kokosa, a następnie dosłodzić na przykład wanilią. Po przygotowaniu naturalnego mleka kokosowego, możemy przechowywać je w lodówce przez około 7 do 10 dni.
Suszony miąższ z kokosa to zdrowa przekąska, którą możemy mieć zawsze pod ręką. Wystarczy pokroić go na cienkie plasterki i suszyć w piekarniku przez kilka godzin. Dzięki temu skoncentrowane składniki odżywcze są dostępne dla nas znacznie dłużej – nawet przez kilka miesięcy.
Z miąższu kokosa możemy również wytworzyć olej kokosowy, który jest nie tylko antybakteryjny i przeciwzapalny, ale również doskonale sprawdza się jako kuracja na problemy z włosami i skórą. Pamiętajmy jednak o umiarkowanym jego spożyciu ze względu na dużą zawartość tłuszczów nasyconych.
Masło kokosowe to z kolei świetna alternatywa dla tradycyjnego masła. Wystarczy zmielić miąższ kokosa z olejem kokosowym, a następnie cieszyć się jego smakiem na przykład na pieczywie.
Starty kokos to chyba najbardziej znany produkt pochodzący z tego owocu. Jest łatwy do przygotowania – wystarczy zetrzeć miąższ na tarce. W lodówce przechowywany w szczelnym pojemniku wytrzyma około 5 miesięcy, a zamrożony – nawet do roku.
Mąka kokosowa to kolejny uniwersalny produkt, który możemy dodać do wypieków, musli czy smoothie, dostarczając organizmowi błonnika i niezbędnych aminokwasów.
Zalety świeżego kokosa można wykorzystać dodając go do sałatek, deserów, jogurtów czy smoothie. Najlepiej jest go spożywać od razu po otwarciu, aby zachować jego świeżość i wilgotność.