Blendery stają się coraz popularniejszym sprzętem w kuchniach wielu domów. Zatem, jeśli nie jesteśmy jeszcze posiadaczami tego przydatnego urządzenia, warto dokładnie przemyśleć, jakiego typu blender będzie dla nas najbardziej optymalny. Zasilenie naszej domowej kuchni takim urządzeniem pozwoli nam na tworzenie bogatych w smaku koktajli, aksamitnych zup, własnoręcznie robionych maseł orzechowych czy mąk. Wszystko to dzięki szerokiemu wachlarzowi możliwości, które daje nam blender.
Wybieranie blendery nie jest koniecznością skomplikowana, jednak pomocne może okazać się zapoznanie się z podstawowymi parametrami, funkcjonalnościami i rodzajami tych urządzeń. Jako niezwykle praktyczne i wszechstronne narzędzia kuchenne, blendery mogą oferować różne akcesoria dodatkowe, które mają na celu zwiększenie ich użyteczności.
Na rynku dostępne są dwa podstawowe typy blenderów:
Blender ręczny – jak sama nazwa sugeruje, podczas użytkowania trzymamy go w dłoni. Powinien on posiadać osłonkę chroniącą przed rozbryzgami. Wybierając blender ręczny, warto zwrócić uwagę na to, jak wygodnie leży on w dłoni podczas pracy. Powinien być idealnie dopasowany do kształtu naszej ręki.
Blender stojący, znany również jako blender kielichowy – w przeciwieństwie do blendery ręcznego, podczas pracy jest umieszczony na blacie. Często blender taki wyposażony jest w przyssawki, które zapewniają stabilność urządzenia na blacie. Blendery kielichowe oferują większą ilość funkcji i mają zazwyczaj większą moc oraz większe prędkości obrotów, jednak ich użytkowanie wiąże się z zajmowaniem większej ilości miejsca w kuchni.