Najlepszy okres roku, kiedy cukinia jest dostępna w obfitości i w korzystnej cenie, to oczywiście sezon. Niektórzy mogą pochwalić się nawet własnymi uprawami tego zdrowego warzywa. Ze względu na swoją wszechstronność, cukinia doskonale harmonizuje z różnymi potrawami, zarówno słonymi, jak i słodkimi. Często je spotykamy w tradycyjnym leczo, a także jako przetwory na zimę. Jednakże, możliwości wykorzystania cukinii są nieograniczone. Możemy przyrządzić z niej smakowite brownie czy placki, które mogą usunąć z naszego menu tradycyjne placki ziemniaczane. Dżem z cukinii jest kolejnym atrakcyjnym pomysłem – kształtem i smakiem przypomina dżem ananasowy. Chcielibyśmy jednak przedstawić jeszcze jeden pomysł na użycie cukinii – przepis na pyszne tortille.

Tortille keto z cukinii to proste i zdrowe danie. W procesie ich wytwarzania nie używamy tradycyjnej mąki, co czyni je idealnym wyborem dla osób, które eliminują ten produkt ze swojej diety. Głównym składnikiem naszych tortilli jest mąka kokosowa. Jest ona produkowana przez suszenie i mielenie miąższu z orzechów kokosowych po uprzednim odsączeniu płynów i tłuszczu. Ta mąka charakteryzuje się subtelnym słodkim smakiem i aromatem kokosowym. Jej najważniejsze zalety to brak glutenu i możliwość spożywania na surowo. Mąka kokosowa jest bogata w białko i błonnik, a zawiera niewiele węglowodanów.

Składniki do tortilli z cukinii to: duża cukinia, 1 łyżka mąki kokosowej, 100 g sera cheddar, 1 jajko, 1/2 łyżeczki słodkiej lub wędzonej papryki oraz sól i pieprz do smaku. Przygotowanie tortilli zaczyna się od startowania cukinii, następnie dosalamy ją i odstawiamy na 10 minut, aby puściła sok. Następnie usuwamy nadmiar wody poprzez odciskanie. Do startej cukinii dodajemy jajko, ser utarty na grubych oczkach, paprykę, mąkę kokosową oraz pieprz – wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni z rozgrzanym olejem układamy cienkie placki i smażymy je z obu stron do momentu uzyskania złocistego koloru. Alternatywnie, można je upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu należy je zostawić do wystudzenia – po tym czasie nasze miękkie tortille są gotowe do spożycia.