Konfitura pomarańczowa to bardzo smaczny przetwór, który jest niedrogi w przygotowaniu i doskonale podkreśla smak wielu słodkich wypieków. Z łatwością wykonasz go w domu, wtedy wypełnisz swoje mieszkanie cudownym aromatem pomarańczy, można go też zakupić na stronie www.eterno.pl

W jaki sposób wykorzystać konfiturę z pomarańczy?

Na wykorzystanie aromatycznej konfitury jest wiele sposobów, są nimi np.: jako dodatek do naleśników, omletów, doskonale także sprawdza się, jako dodatek do herbaty.

Jest również doskonałym składnikiem ciast. Można użyć jej do układania warstw ciast lub dekorowania babeczek. Konfitura pomarańczowa ceniona jest głównie w Wielkiej Brytanii, jest ona tradycyjnym dodatkiem do śniadania Brytyjczyków. Jej starta skórka sprawia, że nabiera ona ładnego pomarańczowego koloru i cierpkiego, gorzkawego smaku. Konfiturę można przygotować własnoręcznie, najlepiej w trakcie sezony na cytrusy. Najlepiej używać ekologicznych owoców, które nie były opryskiwane. Ale jeśli nie mamy do nich dostępu, owoce kupione w sklepie należy dokładnie umyć, jeśli nie mamy zdolności kulinarnych, brakuje nam czasu lub boimy się sami kupować cytrusy z niewiadomego źródła, wystarczy wejść na stronę www.eterno.pl, gdzie znajdziemy naturalne, domowe przetwory, w tym właśnie konfiturę z pomarańczy, która występuje z obniżoną zawartością cukru.

Przykładowy przepis na wykorzystanie konfitury z pomarańczy

Doskonałym pomysłem na wykorzystanie konfitury pomarańczowej jest upieczenie ciasta czekoladowego z dodatkiem tego właśnie przetworu. Jest to ciasto z pyszną konfiturą, dzięki której ciasto będzie wilgotne i długo utrzyma świeżość. Fani połączenia czekolady i pomarańczy nie będą zawiedzeni; to jedno z tych ciast, które smakuje jeszcze lepiej, niż można by się spodziewać. Jest proste w przygotowaniu i smakuje wszystkim, zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Składniki, których będziemy potrzebowali do ciasta to: masło (125 g), połamana na kawałki gorzka czekolada (100 g), konfitura z pomarańczy (300 g), drobny cukier (100g), szczypta soli, 2 spore jajka, mąka pszenna (150g), proszę do pieczenia (jedna łyżeczka). Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i proszek do pieczenia należy przesiać a następnie odstawić. Umieszczamy masło na patelni i je roztapiamy. Zdejmujemy je z ognia, dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia (mieszanka może pozostać ciepła). Kolejnym krokiem jest przelanie powstałej mieszanki do większego naczynia. Dodajemy konfiturę z pomarańczy cukier, sól i jajka. Mieszamy rózgą kuchenną, aż składniki się połączą. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a następnie mieszamy rózgą kuchenną, aż wszystkie składniki się połączą. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i je wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 175ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 45 – 50 minut lub do tzw. “suchego patyczka”. Kiedy ciasto jest upieczone, wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Ciasto czekoladowe można podać ze schłodzoną bitą śmietaną (300ml), ubitą z 2 łyżeczkami cukru pudru i posypaną startą skórką pomarańczową.