Wiele zwierząt naturalnie wytwarza jady, toksyny i trucizny. Jedne robią to, aby się bronić i obezwładniać swoje ofiary. Podczas gdy inne gromadzą toksyny z pożywienia, które spożywają. Trujące zwierzęta na tym świecie mają różne kształty, rozmiary i kolory. A poniżej znajduje się pięć najbardziej trujących z nich.

Pryszczel lekarski

Pryszczel lekarski, zwany też hiszpańską muchą, to rodzaj chrząszcza pęcherzowego, który w celu obrony przed drapieżnikami wytwarza toksynę zwaną kantarydyną. Podczas kontaktu toksyna wchłaniana jest przez skórę, powodując straszne pęcherze i piekący ból. Jeśli chrząszcz zostanie zjedzony, toksyna spowoduje wrzody, pęcherze i krwawienie w całym przewodzie pokarmowym. Może też doprowadzić do śmierci.

Rozgwiazda piaskowa

Rozgwiazdy piaskowe zawierają tetrodotoksynę – silną neurotoksynę, która powoduje paraliż, a w efekcie śmierć z powodu niewydolności oddechowej. Każdy gram ciała rozgwiazdy piaskowej zawiera wystarczającą ilość toksyny, aby zabić 520 myszy. Obecnie nie ma znanego antidotum na tetrodotoksynę.

Pacyfotryton szorstki

Istnieją tylko trzy gatunki salamandry trującej, z których najbardziej trującym jest pacyfotryton szorstki. Posiada wystarczającą ilość tetrodotoksyny w swoim ciele, aby zabić większość drapieżników. Jednak jako ostrzeżenie wydziela też silny zapach. Jeżeli, mimo to, ktoś zdecyduje się na spożycie pacyfotrytona, w krótkim czasie doświadczy drętwienia nóg, rąk i reszty ciała, a następnie zatrzymania akcji serca.

Ctenochaetus striatus

Ctenochaetus striatus to ryba tropikalna, która świetnie sprawdza się również w akwariach. Gromadzi swoje toksyny poprzez pokarm, jaki spożywa. Kiedy żywi się glonami, czasami spożywa maleńkie bruzdnice wytwarzające maitotoksynę. Nagromadzenie tej toksyny w ciele ryby powoduje, że po jej zjedzeniu występują objawy typowe dla zatrucia pokarmowego. Co gorsza, objawy te mogą trwać miesiącami, a nawet latami. W niejednym przypadku są tak poważne, że taki stan zdrowotny jest błędnie diagnozowany jako stwardnienie rozsiane.

Rozdymka

Należy zaznaczyć, że wątroba, nerki i kolce rozdymki zawierają niebezpieczne toksyny nerwowe, które są trujące dla ludzi. Podczas gdy mięso niektórych gatunków rozdymek uważane jest w pewnych kulturach za drogi przysmak, jeśli zostanie przyrządzone niewłaściwie, może być śmiertelne w skutkach. W związku z tym najlepiej spożywać je przygotowane wyłącznie przez licencjonowanego szefa kuchni.