Nie ma na świecie żywności, która sprawi, że z dnia na dzień będziesz wyglądać młodziej i czuć się zdrowiej. Jednak z biegiem czasu uzyskanie odpowiednich składników odżywczych może mieć ogromne znaczenie. Oto pięć rodzajów superżywności, które pomogą Ci schudnąć, poprawić zdrowie serca i nadać skórze zdrowy blask.

Owies

W porównaniu z innymi produktami pełnoziarnistymi, owies jest najlepszy w obniżaniu poziomu cholesterolu. Badania pokazują, że pełny błonnik w pełnoziarnistym owsie może pomóc Ci jeść mniej i tracić ogólną tkankę tłuszczową.

Owies pomaga też zachować zdrową skórę dzięki takim składnikom odżywczym, jak miedź, cynk i niacyna. W rzeczywistości nie musisz nawet spożywać owsa, aby uzyskać korzyści dla skóry. Zamiast tego można go używać jako środka miejscowego do leczenia suchej, szorstkiej i swędzącej skóry.

Dziki łosoś

Dziki łosoś to fantastyczna ryba. Zawiera astaksantynę, czyli rodzaj przeciwutleniacza, który pomaga zapobiegać chorobom serca poprzez obniżanie poziomu cholesterolu. Astaksantyna może być również bronią przeciwstarzeniową. Badanie z 2014 roku sugeruje, że może pomóc w walce z uszkodzeniami słonecznymi i uelastycznić skórę.

W innym badaniu naukowcy odkryli, że osoby, które co tydzień spożywały ryby bogate w kwasy omega-3 (jak łosoś), zmniejszały rozwój przedrakowych zmian skórnych o prawie 30 procent. Łosoś może pomóc też w utracie wagi – zawarte w nim kwasy omega-3 redukują tłuszcz z brzucha.

Jagody

Te smaczne małe klejnoty zawierają więcej przeciwutleniaczy niż prawie jakakolwiek inna żywność, zapewniając potężne korzyści zdrowotne dla serca. W badaniu przeprowadzonym na Harvardzie 93 000 kobiet spożywało trzy porcje jagód i truskawek tygodniowo. Dzięki temu zmniejszyły ryzyko zawału serca o ponad 30 procent.

A z racji tego, że przeciwutleniacze pomagają zapobiegać i spowalniają uszkodzenia słoneczne, spożywanie jagód jest również dobrym sposobem na odmłodzenie skóry. Kolejną wielką zaletą jagód jest błonnik, który zwiększa uczucie sytości – spożywasz mniej, potencjalnie tracąc na wadze.

Awokado

Osoby spożywające awokado są zwykle zdrowsze niż te, które tego nie robią. Tak wynika z badania z 2013 roku od Hass Avocado Board, które badało ponad 17 000 osób. Naukowcy odkryli, że osoby jedzące awokado ważyły ​​mniej, miały mniej tłuszczu z brzucha i wykazywały znacznie mniejsze ryzyko zespołu metabolicznego – grupy objawów, które mogą prowadzić do cukrzycy i chorób serca. Ponadto, wykazywały też tendencję do spożywania większej ilości owoców i warzyw.

Co więcej, awokado jest pełne witamin C, E i K – a więc wszystkich ważnych dla zdrowia skóry. Natomiast zdrowy tłuszcz w awokado może pomóc w zapobieganiu zmarszczkom, podczas gdy jego inne składniki odżywcze pomagają zmniejszyć uszkodzenia słoneczne.

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie są bardzo kaloryczne, ale mają też dużo składników odżywczych. Orzechy włoskie zawierają wysokie ilości kwasu alfa liponowego (ALA), który jest zdrowy dla serca. Mają go więcej niż wszystkie inne pokarmy roślinne.

Są również bogate w białko i błonnik, które pomagają schudnąć. Niedawno naukowcy odkryli inny zaskakujący sposób, w jaki orzechy włoskie mogą pomóc w zrzuceniu kilogramów; aktywują ten obszar mózgu, który pomaga kontrolować apetyt. Orzechy są też znakomite dla zdrowej skóry. Ich przeciwutleniacze spowalniają starzenie, a witamina E, cynk i selen pomagają w odżywczości i ochronie.