W dzisiejszym artykule skupimy się na bezglutenowym podejściu do żywienia, które stanowi ciekawą opcję dla tych, którzy podjęli decyzję o wyeliminowaniu pszenicy z menu ze względu na różne przyczyny.
Co to jest dieta bezglutenowa i jakie są jej cechy charakterystyczne?
Dieta bezglutenowa jest specyficznym typem diety eliminacyjnej, która polega na pominięciu wszelkich produktów zawierających gluten. Gluten to kompleks białek występujący w pszenicy, życie, jęczmieniu i produktach z nich pochodzących. Niewłaściwe dla osób ze schorzeniem celiakią, w skrajnych przypadkach mogące prowadzić do choroby trzewnej.
Co to właściwie jest gluten i gdzie go można znaleźć?
Gluten jest specyficznym rodzajem białka, które naturalnie występuje w pszenicy, życie oraz jęczmieniu. Jego obecność w żywności ma wpływ na specyficzny smak wielu produktów spożywczych, a więc powszechnie dodaje się go mechanicznie. Codzienne produkty zawierające gluten to przede wszystkim:
- Pieczywo
- Makarony
- Wypieki cukiernicze
- Niektóre rodzaje kasz
- Kawa zbożowa
- Płatki śniadaniowe
- Chipsy
Co więcej, producenci często dodają gluten do swoich produktów mięsnych, jogurtów, parówek i gotowych potraw. Konieczne jest również sprawdzenie składu warzyw w puszce, majonezu, musztardy oraz niektórych czekolad. Wiedza o obecności glutenu w różnorodnych produktach spożywczych jest kluczowa dla osób zdecydowanych na dietę bezglutenową.
Jakie produkty są zalecane w diecie bezglutenowej?
- mąki bezglutenowe (produkowane z ziaren niezawierających glutenu),
- wszystkie rodzaje owoców i warzyw,
- nieprzetworzone ryby, mięso oraz bezglutenowe wędliny i przetwory,
- mleko i produkty mleczarskie (należy je wykluczyć tylko podczas nasilenia objawów celiakii),
- tłuszcze roślinne oraz orzechy,
- desery – budyń, galaretki, kisiele zagęszczane mąką ziemniaczaną,
- zioła i łagodne przyprawy,
- napoje, soki, kawa i herbata.