W dzisiejszym artykule skupimy się na bezglutenowym podejściu do żywienia, które stanowi ciekawą opcję dla tych, którzy podjęli decyzję o wyeliminowaniu pszenicy z menu ze względu na różne przyczyny.

Co to jest dieta bezglutenowa i jakie są jej cechy charakterystyczne?

Dieta bezglutenowa jest specyficznym typem diety eliminacyjnej, która polega na pominięciu wszelkich produktów zawierających gluten. Gluten to kompleks białek występujący w pszenicy, życie, jęczmieniu i produktach z nich pochodzących. Niewłaściwe dla osób ze schorzeniem celiakią, w skrajnych przypadkach mogące prowadzić do choroby trzewnej.

Co to właściwie jest gluten i gdzie go można znaleźć?

Gluten jest specyficznym rodzajem białka, które naturalnie występuje w pszenicy, życie oraz jęczmieniu. Jego obecność w żywności ma wpływ na specyficzny smak wielu produktów spożywczych, a więc powszechnie dodaje się go mechanicznie. Codzienne produkty zawierające gluten to przede wszystkim:

  • Pieczywo
  • Makarony
  • Wypieki cukiernicze
  • Niektóre rodzaje kasz
  • Kawa zbożowa
  • Płatki śniadaniowe
  • Chipsy

Co więcej, producenci często dodają gluten do swoich produktów mięsnych, jogurtów, parówek i gotowych potraw. Konieczne jest również sprawdzenie składu warzyw w puszce, majonezu, musztardy oraz niektórych czekolad. Wiedza o obecności glutenu w różnorodnych produktach spożywczych jest kluczowa dla osób zdecydowanych na dietę bezglutenową.

Jakie produkty są zalecane w diecie bezglutenowej?

  • mąki bezglutenowe (produkowane z ziaren niezawierających glutenu),
  • wszystkie rodzaje owoców i warzyw,
  • nieprzetworzone ryby, mięso oraz bezglutenowe wędliny i przetwory,
  • mleko i produkty mleczarskie (należy je wykluczyć tylko podczas nasilenia objawów celiakii),
  • tłuszcze roślinne oraz orzechy,
  • desery – budyń, galaretki, kisiele zagęszczane mąką ziemniaczaną,
  • zioła i łagodne przyprawy,
  • napoje, soki, kawa i herbata.