Mleko migdałowe, które w rzeczywistości jest napojem migdałowym, wyróżnia się swoim słodkim gustem, miękką konsystencją i delikatnym orzechowym aromatem. Jest często wybierane jako alternatywa dla mleka krowiego przez osoby cierpiące na nietolerancję laktozy lub alergię na białka mleczne. Jest to również popularny wybór wśród wegetarian i wegan. Jak jednak samodzielnie przygotować mleko migdałowe?
Właściwości mleka migdałowego
Coraz popularniejsze staje się spożywanie mlek roślinnych, co jest trendem związanym z ochroną praw zwierząt, troską o środowisko naturalne oraz przede wszystkim skupieniem na zdrowym trybie życia. Według opinii konsumentów, mleko migdałowe, tak jak to produkowane z orzechów włoskich czy kokosa, uznawane jest za najwyższej jakości pod kątem smaku, aromatu, płynności oraz struktury. Przynosi także szereg korzyści dla zdrowia:
Dzięki dużemu stężeniu witaminy E (w formie alfa-tokoferolu) działa jako antyoksydant, chroniąc komórki przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników. Ponadto, obniża stężenie cholesterolu całkowitego, LDL oraz triglicerydów. Wykazuje również działanie prebiotyczne – stymuluje rozwój prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach, zwiększając ich perystaltykę.