Jest awokado zdrowe? Bez wątpienia, polecane jest jako składnik profilaktyki przeciwko chorobom cywilizacyjnym. Dania z awokado sprzyjają zdrowemu odchudzaniu, przeciwdziałają cukrzycy i mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego. Jakie inne zalety posiada awokado?

Awokado (Persea gratissima L.), nazywane również aligatorową gruszką ze względu na kształt przypominający gruszkę oraz zieloną, brodawkowatą lub gładką skórkę. W Polsce znane także jako smaczliwka, to wyjątkowy owoc ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, co nie jest typowe dla owoców. Te tłuszcze to jednak jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne w naszej diecie, ponieważ mają kluczowe znaczenie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Awokado jest szczególnie polecane dla osób z cukrzycą i chorobami serca oraz naczyń krwionośnych. Korzyści płynące z jedzenia awokado są jednak jeszcze liczniejsze.

Awokado jest częścią grona owoców egzotycznych, do grupy pestkowców. W Polsce, w ciągu ostatnich lat, zauważalny jest wzrost konsumpcji owoców południowych. Są one dostępne na rynku przez cały rok, ponieważ mają doskonałe właściwości przechowalnicze (proces dojrzewania trwa około 8 miesięcy). Najbardziej popularna odmiana awokado to hass, o fioletowo-czarnej barwie, chociaż jest jedną z droższych odmian, jej lekko orzechowy smak idealnie komponuje się w sałatkach i pastach. Na polskim rynku dostępne są także odmiany awokado Fuerte o zielonej, lśniącej skórce. Awokado uprawiane jest w Meksyku, Ameryce Środkowej i Południowej oraz w Izraelu.

Awokado to niezwykły owoc, którego wartość odżywcza wynika głównie z niezwykle wysokiej zawartości tłuszczu (od 15 do 30%) jak na standardy owocowe. Zawiera niewiele cukrów (węglowodanów) – 7,4 g/100g owocu i małą ilość białka – 2g. Tłuszcz stanowi około 15,3g, a woda – 74,3g. Awokado jest dość kaloryczne – 169 kcal / 100 g produktu, ale zawiera również 3,3 g błonnika. Ci, którzy rezygnują z awokado ze względu na smak, powinni lepiej poznać jego właściwości i dać mu jeszcze jedną szansę.

Awokado jest bogate w:

  • witaminy C, E i A (mocne antyoksydanty),
  • witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy i niacynę),
  • jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • luteinę i zeaksantynę,
  • kwas asparginowy i glutaminowy,
  • potas i magnez,
  • beta – karoten,
  • fitosterole,
  • błonnik pokarmowy.

Dzięki zawartości witamin o działaniu antyoksydacyjnym, awokado pomaga utrzymać młody wygląd i piękną skórę. Ponadto, witamina C wpływa na produkcję kolagenu, którego poziom obniża się w miarę starzenia. Awokado stosuje się zarówno w diecie, jak i w produkcji kosmetyków i preparatów farmaceutycznych do leczenia różnych schorzeń skóry, w tym trądziku.