Gorąca czekolada to pyszny i lubiany napój. Poznaj korzyści, jakie płyną z picia gorącej czekolady, a także dowiedz się, skąd się u nas wzięła.

Gorąca czekolada – krótka historia

Gorąca czekolada większości z nas kojarzy się z chłodnymi, jesienno-zimowymi dniami, gdy zmarznięci siadamy z kubkiem tego gorącego, pysznego napoju. A czy kiedykolwiek pomyślałeś o historii gorącej czekolady? Historia ta sięga daleko wstecz. Napój zmieniał się przez lata, ewoluując od zimnego i pikantnego do ciepłego i słodkiego.

Wszystko zaczęło się z Meksyku. W 500 r. p.n.e. Majowie pili czekoladę zrobiona z mielonych nasion kakao zmieszanych z wodą, mąką kukurydzianą i papryczką chili. Czekolada była pita na zimno. 

Na początku XVI w. odkrywca Cortez przywiózł do Europy ziarna kakaowca i narzędzia do produkcji napojów czekoladowych. Choć napój nadal pozostawał gorzki i zimny, zyskał sporą popularność i na stałe zagościł na dworze króla Hiszpanii Karola V. Tam zaczęto go urozmaicać i zaczęto go podawać na gorąco, słodzony i bez papryczek chilli. Ponad 100 lat później napój pojawił w Londynie, a domu czekoladowe (dzisiejsze kawiarnie) stały się bardzo modne, mimo że czekolada była bardzo droga. Później Anglicy zaczęli dodawać do czekolady mleko i taki napój pili do obiadu. 

Aż do XIX wieku gorącą czekoladę używano jako lekarstwo na choroby żołądka i wątroby. 

Dziś gorąca czekolada jest popularna na całym świecie i powstały jej liczne odmiany. 

Właściwości czekolady – jakie korzyści zdrowotne wynikają z picia czekolady?

Głównym składnikiem gorącej czekolady jest kakao, które jak wiemy, ma właściwości dobroczynne na nasz organizm. Poznaj kilka korzyści, jakie płyną z picia gorącej czekolady.

  • Zdrowe serce – według badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii, gorąca czekolada jest dobra dla serca: mleko zawarte w gorącym kakao może pomóc w ochronie przed udarami, a czekolada jest bogatsza w zdrowe dla serca przeciwutleniacze niż zielona herbata.
  • Dobra na kaszel – zawarta w czekoladzie teobromina, doskonale tłumi kaszel.
  • Zapobiega cukrzycy – i tu pojawia się na pewno niedowierzanie – jak to możliwe? Otóż badanie przeprowadzone we Włoszech wykazało, że czekolada może pobudzać aktywność insuliny, zmniejszając w ten sposób ryzyko cukrzycy. 
  • Pomaga schudnąć – wiem, że znowu nie dowierzasz, ale czekolada pomaga spowolnić proces trawienia, przez co dłużej czujemy się syci i mniej podjadamy. 
  • Dobre dla mózgu – Naukowcy z Johns Hopkins University odkryli, że ciemna czekolada może chronić przed udarem, a mleko zawarte w czekoladzie mlecznej również zmniejsza ryzyko chorób mózgu.

Gorąca czekolada – rodzaje

Gorąca czekolada doczekała się wielu odmian. Od zwykłej ciemnej czekolady po mleczną do bardziej wyrafinowanych smaków, które są tworzone poprzez mieszanie rozmaitych odmian kakao. Różna ilość dodawanego mleka także wpływa na indywidualny smak. W zależności od jakości ziaren są to odmiany zwykłe po bardzo ekskluzywne i o wiele droższe. Moją ulubioną czekoladą jest czekolada mleczna, a waszą? Napiszcie w komentarzach.