Wiele osób jest zafascynowanych Grecją, krajem pełnym uroku turystycznego. Jego niepowtarzalny krajobraz cechują malownicze budynki, ciasne alejki oraz charakterystyczne niebieskie dachy. Zastanawiacie się, jakie dania są typowe dla tej śródziemnomorskiej krainy?

Jeżeli chodzi o podstawy kulinariów greckich, wynajem jachtów w Grecji jest niezrównanym sposobem na degustację lokalnych przysmaków. Rejs umożliwia nam postój w urokliwych portach i zwiedzanie miejscowych tawern, które słyną z potraw regionalnych.

Tradycyjna gastronomia grecka skupia się przede wszystkim na warzywach, takich jak cukinie, bakłażany, pomidory czy papryka. Często podaje się je w formie zapiekanek z różnego rodzaju serami (najbardziej popularnym jest feta) albo z dodatkiem oliwek. Choć wielu Greków twierdzi, że ich kuchnia jest skromna ze względu na ograniczenie do trzech kluczowych składników: pszenicy, oliwy i wina, to jednak obejmuje ona także wiele dań mięsnych oraz ryb i owoców morza. Wśród najchętniej jedzonych rodzajów mięsa wyróżniają się wołowina, baranina i jagnięcina, częstokroć serwowane w postaci mięsa mielonego.

Chyba najbardziej rozpoznawalnym greckim daniem jest musaka, zapiekanka z mięsa mielonego podawana z ziemniakami i bakłażanami w sosie pomidorowym, udekorowana grubą warstwą sosu beszamelowego. W tawernach często można spotkać także pites, czyli pierogi z ciasta filo (czasem podawany jako zwinięty placek pokrojony na mniejsze kawałki) nasączone obficie oliwą. Inne popularne dania to greckie szaszłyki, czyli souvlaki, a także znany również w Polsce sos tzatziki, czyli pasta czosnkowa z ogórkiem i miętą.

Grecka kuchnia przyciąga swoją popularnością głównie dzięki wysoko gatunkowym produktom: tutaj bez wątpienia warto zwrócić uwagę na oliwę produkowaną z owoców pochodzących z miejscowych gajów oliwnych. Oliwa ta jest obecna prawie we wszystkich daniach: jest bazą dla sosów, dodatkiem do mięs i warzyw, ale też serwowana prosto na pitę. Innymi charakterystycznymi składnikami kuchni greckiej są sery (w tym najbardziej popularna feta), a także halloumi, który można spotkać między innymi w sałatkach.

Kuchnia grecka jest jedną z najsmaczniejszych na świecie, a do tego niezwykle zdrowa. Podczas rejsu łatwo będziemy mogli przygotować niektóre z potraw, a także spróbować lokalnych przekąsek, które na pewno umilą nam podróż po greckich wodach. Skorzystajmy z okazji i wynajmijmy jacht w Grecji!