Letnie miesiące przynoszą ogrom obfitych owoców i warzyw, które są bogate w kluczowe składniki odżywcze. Nic nie smakuje lepiej niż własnoręcznie przygotowane konfitury z tych sezonowych darów natury, które możemy cieszyć się również w zimie. Są one doskonałym dodatkiem do naszej codziennej diety, idealnie komponując się z chlebem, rogalikami, ciastami czy nawet herbatą. Co więcej, te domowe delicje są znacznie zdrowsze niż ich sklepowe odpowiedniki, ponieważ są przyrządzane wyłącznie z naturalnych składników, bez stosowania jakichkolwiek sztucznych konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Oto kilka sprawdzonych przepisów na konfitury z różnych warzyw i owoców. Smacznego!

Gdy przeglądamy różne receptury na domowe przetwory, często spotykamy się z różnymi nazwami takimi jak dżem, marmolada, konfitura czy powidła. Wiele osób może się zastanawiać, czym one właściwie różnią się między sobą.

Dżemy charakteryzują się tym, że mogą zawierać składniki o właściwościach zagęszczających, takie jak pektyny lub żelatyna. Każde 100 g dżemu musi zawierać co najmniej 35 g owoców, które mogą zostać rozdrobnione przed procesem gotowania.

Konfitury natomiast są przygotowywane z całych lub przekrojonych na pół owoców, które są zanurzone w syropie cukrowym i smażone. Te przetwory są zazwyczaj bardziej słodkie niż inne, ze względu na wysoki procent cukru (ponad 60%).

Powidła to specjał głównie ze śliwek węgierek. Zdecydowanie wyprzedzają one inne przetwory pod względem ilości owoców – 100 g powideł to aż 160 g śliwek. Co więcej, do powideł zazwyczaj nie dodaje się cukru.

Z kolei marmolada to najgęstszy z wymienionych produktów. Owoce do jej przygotowania powinny być dokładnie przetarte, a następnie gotowane z dużą ilością cukru (ponad 50% ogólnej masy owoców).