Domowe wytwarzanie nalewek ziołowych i owocowych jest sztuką pozyskiwania alkoholowych esencji z nasion, korzeni i świeżych lub suszonych owoców. Te smakowite wytwory nie tylko posiadają przyjemny smak i odprężające właściwości, ale również są skarbnicą prozdrowotnych składników. Właśnie dlatego warto nauczyć się jak je stworzyć we własnym domu. Poniżej przedstawimy kilka porad dotyczących produkcji oraz omówimy prozdrowotne efekty najbardziej popularnych owoców do nalewek.
Zanim przystąpisz do tworzenia własnej nalewki, warto dowiedzieć się więcej o prozdrowotnych efektach poszczególnych owoców. Pigwa, aronia, wiśnia, malina i winogrono – wszystkie te owoce są znakomite do wytworzenia domowych trunków wzbogaconych o naturalne składniki zdrowotne.
Pierwszym z nich jest pigwa, która słynie ze swojej wysokiej zawartości witaminy C. Dzięki temu pigwowa nalewka naturalnie wzmacnia układ odpornościowy. Co więcej, uznawana jest za pomoc w eliminacji metali ciężkich z organizmu oraz regulacji ciśnienia krwi i poziomów glukozy oraz cholesterolu LDL we krwi.
Podobnie jak pigwa, aronia to doskonałe źródło witaminy C. Nalewka z aronii nie tylko rozgrzewa, ale również wspomaga układ odpornościowy. Jest też ceniona za wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które wpływają na poprawę pracy układu krążenia.
Z kolei wiśnia jest bogata w potas, który jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania serca oraz utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej i wodno-elektrolitowej.
Nalewka malinowa jest niezwykle specyficzna, ponieważ do jej produkcji wykorzystuje się nie tylko owoce, ale również liście tych roślin. Zawarte w nich flawonoidy, kwasy fenolowe i garbniki przekładają się na właściwości moczopędne, przeciwbakteryjne nalewki pomagające w przemianie materii.
Winogrona to owoc obfitujący w resweratrol, polifenol o dużym znaczeniu w profilaktyce chorób układu krążenia. Poza tym wykazuje on właściwości przeciwnowotworowe i chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi.
Warto pamiętać, że lista owoców do stworzenia własnej nalewki jest o wiele dłuższa. Ponadto, do produkcji trunku warto wykorzystać nie tylko owoce, ale również inne składniki, takie jak miód czy mięta. Nalewka miodowa („miodówka”) ma właściwości antybakteryjne, natomiast nalewka miętowa pomaga w przypadku problemów z układem pokarmowym.