Kawa to napój, którzy jedni kochają inni wprost przeciwnie, jednak chyba większość z nas uwielbia aromat i smak kawy. Rodzajów kawy jest cała masa, a każdy z nas ma swój ulubiony sposób podania tego napoju. Jedni wypijają jej hektolitry podczas pracy, inni ograniczają się do wypicia jednej filiżanki dziennie. Od lat toczą się rozmowy na temat, ile właściwie tej kawy można wypić. Zwolennicy tego cudownego napoju przedstawiają zalety jej picia, przeciwnicy zaś wskazują na negatywy i szkody. Więc ja to jest naprawdę? Istnieją zarówno plusy, jak i minusy picia kawy. Przeczytajcie! 

Kawa zawiera składniki odżywcze, jest również wyjątkowo bogata w przeciwutleniacze. 

Typowa  filiżanka kawy (ok. 240 ml) zawiera: 

(procenty pokazują procenty zapotrzebowania dziennego na daną substancję)

  • Ryboflawina – witamina B2: 11%
  • Kwas pantotenowy – witamina B5 : 6%
  • Tiamina – witamina B1: 2%
  • Niacyna – witamina B3: 2%
  • Kwas foliowy: 1%
  • Mangan: 3%
  • Potas: 3%
  • Magnez: 2%
  • Fosfor: 1%

To może nie wydawać się dużo, ale spróbuj pomnożyć to przez liczbę filiżanek wypijanych dziennie – może to stanowić znaczną część dziennego spożycia składników odżywczych.

Ale kawa naprawdę wyróżnia się dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.

Kawa – zalety jej picia

Przypatrzmy się kilku ważnym aspektom naszego życia, które według licznych badań ulegną poprawie dzięki piciu kawy. 

Kawa zawiera kofeinę, środek pobudzający, który może poprawić funkcje mózgu i przyspieszyć metabolizm

Kofeina to najczęściej spożywana substancja psychoaktywna na świecie. Zawartość kofeiny w jednej filiżance może wahać się od 30 do 300 mg, ale przeciętny kubek to około 90–100 mg.

Kofeina to znany środek pobudzający. W mózgu blokuje działanie hamującego neuroprzekaźnika (hormonu mózgowego) zwanego adenozyną.

Blokując adenozynę, kofeina zwiększa aktywność w mózgu i uwalnia inne neuroprzekaźniki, takie jak norepinefryna i dopamina. Zmniejsza to zmęczenie i sprawia, że ​​czujesz się bardziej skoncentrowany.

Liczne badania pokazują, że kofeina może prowadzić do krótkotrwałego pobudzenia funkcji mózgu, poprawy nastroju, czasu reakcji, czujności i ogólnych funkcji poznawczych.

Kofeina może również zwiększyć metabolizm średnio o 3–11% i wydolność fizyczną o 11–12%.

Jednak niektóre z tych skutków są prawdopodobnie krótkotrwałe. Jeśli codziennie pijesz kawę, zbudujesz tolerancję – a wraz z nią efekty będą słabsze.

Kawa może chronić mózg przed chorobą Alzheimera i Parkinsona

Choroba Alzheimera jest najpowszechniejszą chorobą neurodegeneracyjną na świecie i główną przyczyną demencji. Badania wykazały, że osoby pijące kawę mają do 65% mniejsze ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. 

Parkinson jest drugą co do częstości chorobą neurodegeneracyjną i jest spowodowana śmiercią neuronów wytwarzających dopaminę w mózgu. Osoby pijące kawę mają o 32–60% mniejsze ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona. 

Osoby pijące kawę mają znacznie mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2

Cukrzyca typu 2 charakteryzuje się podwyższonym poziomem cukru we krwi, z powodu oporności na działanie insuliny. Ta powszechna choroba wzrosła dziesięciokrotnie w ciągu kilku dziesięcioleci i obecnie dotyka ponad 300 milionów ludzi.

Co ciekawe, badania pokazują, że osoby pijące kawę mogą mieć o 23-67% mniejsze ryzyko rozwoju tej choroby.

Osoby pijące kawę rzadziej zapadają na choroby wątroby

Twoja wątroba jest niezwykle ważnym organem, który pełni setki różnych funkcji w twoim ciele. Jest wrażliwa na nadmierne spożycie alkoholu i cukru. Końcowy etap uszkodzenia wątroby nazywany jest marskością wątroby i obejmuje przekształcenie większości wątroby w tkankę bliznowatą. 

Osoby pijące kawę mają do 84% mniejsze ryzyko rozwoju marskości wątroby, z najsilniejszym efektem u osób pijących 4 lub więcej filiżanek dziennie. 

Rak wątroby jest również powszechny. Jest to druga najczęstsza przyczyna śmierci z powodu raka na świecie. Osoby pijące kawę mają nawet o 40% mniejsze ryzyko raka wątroby.

Osoby pijące kawę rzadziej zapadają na depresję, co zmniejsza również prawdopodobieństwo samobójstwa

Depresja jest najpowszechniejszym zaburzeniem psychicznym na świecie i prowadzi do znacznego obniżenia jakości życia. W jednym z badań Harvardu z 2011 roku osoby, które piły najwięcej kawy, miały o 20% mniejsze ryzyko popadnięcia w depresję, a wiadomo, że depresja jest jedną z głównych przyczyn samobójstw. 

Minusy picia kawy

Po plusach nadszedł czas na minusy. W dużej mierze wystąpienie minusów, w dużej mierze zależy od nas samych. Aby do tego nie dopuścić, należy ograniczać ilości spożytych filiżanek czarnego napoju. 

Kofeina może wywoływać niepokój i zakłócać sen

Spożywanie zbyt dużej ilości kofeiny może prowadzić do drżenia, niepokoju, kołatania serca, a nawet ataków paniki.

Jeśli jesteś wrażliwy na kofeinę i masz tendencję do nadmiernego pobudzenia po wypiciu kawy, najlepiej całkowicie z niej zrezygnuj.

Innym niepożądanym efektem ubocznym jest to, że może zakłócać sen. Jeśli kawa obniża jakość snu, spróbuj zaprzestać picia kawy, na przykład po godzinie 14:00. 

Kofeina może również działać moczopędnie i zwiększać ciśnienie krwi

Nie są to duże skoki i ustępują po regularnym spożywaniu kawy, jednak może się utrzymywać niewielki wzrost ciśnienia krwi o 1–2 mm / Hg.

Kofeina uzależnia

Innym problemem związanym z kofeiną jest to, że może prowadzić do uzależnienia.

Kiedy ludzie regularnie spożywają kofeinę, następuje przyzwyczajenie i potrzeba większych ilości kawy, aby pobudzić organizm. Kiedy byłeś kawoszem długo i nagle zrezygnujesz z tego napoju całkowicie, mogą u Ciebie rozwinąć się objawy odstawienia. Są to bóle głowy, wyczerpanie, drażliwość. Może to trwać kilka dni. 

Zalety picia kawy są duże, jednak jak ze wszystkim, także tu należy trzymać umiar. Jeśli bardzo lubimy smak kawy, zastąpmy nadprogramowe filiżanki na kawę bezkofeinową lub łagodniejszą odmianę kawy, np.cappuccino. Pamiętajmy również, że niektóre osoby (np. kobiety w ciąży) powinny całkiem odstawić kawę.