Marnowanie jedzenia jest problemem na całym świecie. Każdego roku w UE trwoni się około 88 milionów ton żywności. Wszyscy jednak możemy podjąć działania, zmieniając sposób, w jaki robimy zakupy, gotujemy i planujemy posiłki, aby uniknąć marnowania żywności i pieniędzy. Poznaj 6 wskazówek, dzięki którym ograniczysz marnowanie jedzenia.

Kupuj tylko to, czego potrzebujesz

Liczne promocje „3 w cenie 2”, „Kup 2 opakowania a drugie kupisz połowę taniej”  itp.powodują, że chętniej kupujemy więcej produktów, a głównie jedzenia. Promocje takie mają sens, np.przy chemii gospodarczej, którą faktycznie wykorzystamy. Z jedzeniem ma się to różnie (no, chyba że jest to coś, co naprawdę lubisz, albo może przetrzymać się dłużej). Jednak ogólnie kupujemy za dużo jedzenia, które suma sumatum ląduje na śmietniku. 

Dobrym rozwiązaniem jest zaplanowanie posiłków na nadchodzący tydzień. Możesz również określić kwotę, jaką na to przeznaczysz (zachowaj małe widełki, bo ceny zmieniają się często).

Marnowanie jedzenia, a daty przydatności

Mało z nas sprawdza daty przydatności produktów do spożycia. Tutaj warto dodać, że istnieją dwa rodzaje dat –  „spożyć do” i „najlepiej spożyć przed”

Data przydatności do spożycia na zapakowanej żywności informuje nas, kiedy można jeszcze bezpiecznie spożyć produkt. Data przydatności do spożycia zwykle znajduje się na łatwo psujących się produktach spożywczych, takich jak schłodzone mięso, nabiał i gotowe posiłki. Aby uniknąć marnowania żywności, należy je kupować w razie potrzeby i w odpowiedniej ilości. 

Daty „Najlepiej spożyć przed” są bardziej elastyczne niż data przydatności do spożycia. Po tym terminie produkty takie jak suszona fasola, soczewica i makaron mogą być bezpiecznie spożywane, chociaż ich jakość może się pogorszyć (na przykład zmiany smaku, koloru, tekstury). 

Użyj tego, co już masz

Nie marnowanie nie jest takie skomplikowane!

Regularnie sprawdzaj, co znajduje się w lodówce i szafkach, i zużywaj żywność, której data przydatności dobiega końca.

Połącz wszystkie pozostałe warzywa na przykład w garnku z makaronem, zupą, omletem.  Możesz również zamrozić żywność przed upływem terminu. Mrożone owoce mogą być dobrym dodatkiem do koktajli!

Unikaj podawania dużych porcji

Lepiej ewentualnie wziąć małą dokładkę, niż wyrzucić pół zawartości talerza. Jeżeli jednak coś zostanie, zastanów się, czy nie można tego odgrzać kolejnego dnia lub zamrozić, jeśli nie jesteś zwolennikiem jadania tego samego na drugi dzień. Pamiętaj, że zamrożone resztki musisz zużyć do 3 miesięcy. Z warzyw i owoców próbuj zrobić ciekawą sałatkę lub dodaj do sosu. 

Marnowanie jedzenia – Dziel się z innnymi

W wielu miastach powstały już lodówki dla bezdomnych. Może warto podzielić się pozostałym (choć niekoniecznie) jedzeniem z tymi, którzy na co dzień jej nie mają? A może masz samotnego sąsiada, który na pewno ucieszy się ze wspólnego posiłku. Pomyśl i rozejrzyj się, komu możesz pomóc. Możesz nakarmić także bezdomne zwierzęta, jednak pamiętaj, że zwierzęta nie wszystko mogą jeść. 

Zrób kompost

Każdy, kto ma działkę czy ogródek wie, jak ważny dla gleby jest kompost. Przeznacz do tego osobne miejsce i wyrzucaj tam odpadki jedzenia. Mikroorganizmy już zrobią swoje. Jeśli nie jesteś posiadaczem skrawka ziemi jeśli już musisz wyrzucić odpadki z jedzenia, wyrzucaj je do specjalnie przygotowanych pojemników.