Zmysł smaku jest jednym, z tych, które dostarczają nam najwięcej przyjemności w życiu. Dobre jedzenie kojarzy się nam z celebrowaniem ważnych zdarzeń w naszym życiu. Zapachy tradycyjnych potraw przywodzą na myśl dzieciństwo. Kulinarne uciech potrafią nawet rozpalić miłość- którzy nie zna popularnego powiedzenia „przez żołądek do serca”. Co jednak z tymi, którzy chcieli by spróbować czegoś nowego?

Ciekły azot w kuchni – pomysł na nowe doświadczenie!

Wszyscy, którym znudził się tradycyjny schabowy i rosół. Lub po prostu szukają urozmaicenia w kuchni można polecić nowoczesną kuchnię opartą na wykorzystaniu wiedzy naukowej w czasie gotowania. Mowa tu o kuchni molekularnej. Inaczej zwana kuchnią modernistyczną czy kreatywną jest stosunkowo nowym trendem w gastronomii. Ten nurt sztuki  kulinarnej powstał mniej więcej w latach 80 XX wieku w wyniku współpracy naukowców europejskich chcących wdrożyć naukę w sztukę kulinarną.

Kuchnia molekularna przepisy charakteryzuje się niestandardowymi połączeniami i wyszukanymi formami. Jest to jednak połączenie starego z nowym. Wszystko to sprawia, że taki posiłek jest niesamowitym przeżyciem. Chcąc dokładnie podsumować czym dokładnie jest ten rodzaj kuchni należałoby powiedzieć, że jest to rozbijanie dań na czynniki pierwsze i serwowanie ich w całkiem nowej formie. Takie podejście wielu osobom kojarzy się bardziej z nauką niż kuchnią i słusznie!

Kuchnia molekularna- przepisy

Na początku warto zaznaczyć, ze kuchnia molekularna, mimo, iż ma duży związek z chemią bazuje na naturalnych, zdrowych składnikach. Nie stosuje się tutaj sztucznych półproduktów. Smaki i formy osiąga się przy użyciu wiedzy naukowej. Trzeba wiedzieć jednak, że przygotowywanie takich dań wymaga wiedzy i precyzji. Nie ma możliwość spontanicznego doboru składników- wszystko musi tutaj być odmierzone z aptekarską dokładnością. Nawet jedna przypadkowa kropla może wpłynąć na ostateczny kształt i smak dania.

Większość restauracji oferujących tego typu dania wygląda jak laboratoria. Można jednak znaleźć przepisy pozwalające na przyrządzenie dań kuchni molekularnej w domu. Przykładem takich przepisów może być jajko pomada, spaghetti pomarańczowe, czy wyjątkowy mus czekoladowy czy kawior balsamiczny.

Warto pamiętać, że kuchnia molekularna nie ma na celu nakarmienie do syta. Jest to czysta forma rozpieszczania podniebienia. Kolacja przygotowana w ten sposób może rozgrzać zmysły lepiej niż najdroższe afrodyzjaki. Warto zagłębić się w tą sztukę i nie tylko odwiedzić restaurację z kuchnią modernistyczną, a le także samemu spróbować coś ugotować.