Wiele osób na świecie zmaga się z nadwagą. Powodów jest wiele, jednak do głównych zalicza się złe odżywianie i choroby. Odchudzanie może wydawać się trudne, jednak takie nie musi być. Jedni radzą sobie z tym lepiej, inni gorzej. Idąc wam z pomocą zamieszczamy produkty, których spożywanie pozwoli wam zgubić nadprogramowe kilogramy. 

Pokarmy mają w organizmie różne ścieżki metaboliczne. Mogą mieć różny wpływ na poziom hormonów, czas, w jakim po zjedzeniu ich jesteśmy znowu głodni czy liczbę spalanych kalorii. 

Oto produkty, które pozwolą ci schudnąć.

Odchudzanie – jajka

Kiedyś dietetycy nie polecali jaj, obawiając się wysokiego poziomu cholesterolu, jednak badania wykazały znikomy ich udział w tej kwestii. Oczywiście u niektórych osób wielka ilość zjedzonych jaj podnosi poziom cholesterolu, jednak u większości nie. Udowodniono również, że jedzenie jaj pomaga schudnąć. Są bogactwem białka i tłuszczu, które są bardzo sycące w związku, z czym nie mamy ochoty na przekąski. 

Jajka są również niezwykle bogate w składniki odżywcze i pomogą ci przyswoić wszystkie potrzebne składniki w diecie niskokalorycznej. Co ciekawe, prawie wszystkie składniki odżywcze znajdują się w żółtkach.

Rośliny zielone liściaste

Liściaste warzywa obejmują jarmuż, szpinak, kapustę i kilka innych.

Dzięki niskiej kaloryczności są doskonałe do odchudzania. Zawierają również dużo błonnika, który reguluje wypróżnianie. Jedzenie zielonych warzyw liściastych to doskonały sposób na uczucie sytości z pomocą małej ilości kalorii. 

Zielone warzywa liściaste są również niezwykle pożywne i bardzo bogate w wiele witamin, przeciwutleniaczy i minerałów, w tym wapń, który, jak wykazano w badaniach, wspomaga spalanie tłuszczu. 

Odchudzanie – Łosoś

Tłuste ryby, takie jak łosoś, są niezwykle zdrowe. Zapewniają uczucie sytości na długie godziny, a same zawierają niewiele kalorii. Łosoś jest pełen wysokiej jakości białka, zdrowych tłuszczów i różnych bardzo ważnych składników odżywczych.

Ryby – i ogólnie owoce morza – również mogą dostarczać znacznych ilości jodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jest to bardzo ważne, aby utrzymać optymalny metabolizm. 

Łosoś jest również nafaszerowany kwasami tłuszczowymi omega-3, które, jak wykazano, pomagają zmniejszyć stan zapalny, który odgrywa główną rolę w otyłości i chorobach metabolicznych. 

Makrela, pstrąg, sardynki, śledzie i inne rodzaje tłustych ryb są również doskonałe w odchudzaniu. 

Odchudzanie, a chude mięso – kurczak, chuda wołowina

Chociaż przetworzone mięso jest niezdrowe, badania pokazują, że nieprzetworzone czerwone mięso nie zwiększa ryzyka chorób serca ani cukrzycy. Według dwóch dużych badań przeglądowych czerwone mięso ma bardzo słabą korelację z rakiem u mężczyzn i nie ma żadnej korelacji u kobiet. Prawda jest taka, że ​​mięso jest pokarmem przyjaznym dla utraty wagi, ponieważ jest bogate w białko. 

Białko jest zdecydowanie najbardziej sycącym składnikiem odżywczym, a dieta wysokobiałkowa może spowodować spalanie 100 kalorii więcej dziennie.  Jeśli jesteś na diecie niskowęglowodanowej, nie krępuj się jeść tłuste mięso. Jeśli jednak jesteś na diecie o umiarkowanej lub wysokiej zawartości węglowodanów, wybór chudego mięsa może być bardziej odpowiedni.

Gotowane ziemniaki

Ziemniaki mają dużo właściwości, które powodują, że są idealne do odchudzania i zdrowego odżywiania. Zawierają niezwykle różnorodną gamę składników odżywczych – po trochu prawie wszystkiego, czego potrzebujesz. Są szczególnie bogate w potas, składnik odżywczy, który u większości osób jest w niedostatecznej ilości. Reguluje on ciśnienie krwi. W skali zwanej Indeksem sytości, która mierzy, jak sycące są różne potrawy, białe, gotowane ziemniaki uzyskały najwyższy wynik spośród wszystkich testowanych produktów. Oznacza to, że jedząc gotowane ziemniaki, w naturalny sposób poczujesz się pełny i zjesz mniej innych pokarmów. Jeśli pozwolisz ziemniakom ostygnąć przez chwilę po ugotowaniu, utworzą one duże ilości skrobi, substancji podobnej do błonnika, która, jak wykazano, ma wiele korzyści zdrowotnych, w tym pomaga przy odchudzaniu.

Fasola i rośliny strączkowe

Fasola i inne rośliny strączkowe, np. soczewica doskonale sprawdzają się w utracie zbędnych kilogramów.  Te pokarmy są bogate w białko i błonnik, które są dwoma składnikami odżywczymi, które, jak wykazano, prowadzą do uczucia sytości.

Głównym problemem jest to, że wiele osób ma trudności z tolerowaniem roślin strączkowych. Z tego powodu ważne jest, aby odpowiednio je przygotować.

Twarożek

Produkty mleczne mają zwykle wysoką zawartość białka. Jednym z najlepszych produktów jest twarożek, który składa się głównie z białka z bardzo małą ilością węglowodanów i niewielką ilością tłuszczu.

Jedzenie twarogu to świetny sposób na zwiększenie spożycia białka. Jest również bardzo sycący, dzięki czemu czujesz się pełny przy stosunkowo niskiej liczbie kalorii. Produkty mleczne są również bogate w wapń, który może wspomagać spalanie tłuszczu. 

Na odchudzanie awokado

Awokado to wyjątkowy owoc. Podczas gdy większość owoców zawiera dużo węglowodanów, awokado zawiera dużo zdrowych tłuszczów. Jest szczególnie bogate w kwas oleinowy, ten sam rodzaj tłuszczu, który znajduje się w oliwie z oliwek.

Pomimo tego, że są głównie tłuste, awokado zawiera również dużo wody i błonnika, dzięki czemu jest mniej energetyczne, niż mogłoby się wydawać. Co więcej, jest idealnym dodatkiem do sałatek warzywnych. Badania pokazują, że ich zawartość tłuszczu może zwiększać wchłanianie przeciwutleniaczy karotenoidowych z warzyw od 2,6 do 15-krotnie. 

Odchudzanie nie jest trudne. Wystarczy codziennie troszkę się poruszać (godzinny spokojny spacer an świeżym powietrzy) i jeść odpowiednio, mądrze dobrane produkty. W internecie znajdziecie wiele inspirujących przepisów i każdy znajdzie coś dla siebie.