Każda kultura na naszej planecie jest upiększana przez swoją unikalną tradycję kulinarną, która jest określana przez specyficzne dania. Na przykład, polska kuchnia jest znana ze swojej dominacji nad mącznymi potrawami i różnorodnymi zupami, co czyni ją dość ciężką. Dzisiaj jednak skupimy się nie na lokalnej kuchni, ale na kuchni pochodzącej z egzotycznej Tajlandii.

Tajska kuchnia jest pełna barw, aromatów i różnorodność smaków jest zdumiewająca. Ma wiele do zaoferowania dzięki szerokiemu zastosowaniu różnych przypraw. Charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, co sprawia, że jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie. Kulinarna filozofia Tajlandii zakłada harmonijną mieszankę pięciu podstawowych smaków: gorzkim, słodkim, słonym, ostrym i kwaśnym.

W kuchni tajskiej potrawy są zazwyczaj przygotowywane poprzez grillowanie, gotowanie lub smażenie. Pieczenie nie jest tak popularne jak w wielu innych kuchniach. Szczególną rolę odgrywa tutaj ryż, który nie tylko jest podstawą większości dań, ale ma także znaczenie religijne, symbolizując bogactwo, szczęście i zdrowie. Makaron jest równie ważny i oba te składniki są odpowiednikami chleba i ziemniaków w kuchni europejskiej.

W tajskich przepisach kokos jest często wykorzystywany w różnych formach, takich jak woda kokosowa, mleko kokosowe, cukier kokosowy, olej kokosowy i wiórki kokosowe. Inne często spotykane składniki to trawa cytrynowa, kolendra, sos sojowy, rybny lub ostrygowy, liście limonki, bazylię, tofu, imbir, curry i czosnek. Od czasu odkrycia chili przez Tajlandię jej kuchnia stała się jedną z najbardziej pikantnych na świecie.

Każde danie podaje się z ryżem w osobnym naczyniu. Najczęściej kulki ryżu są formowane dłonią i maczane w sosie według własnego uznania. Makaron spożywany jest za pomocą pałeczek, a do innych potraw podaje się widelce i łyżki. Warto jednak pamiętać, że jedzenie widelcem jest tu nieakceptowane. Widlec służy wyłącznie do nakładania składników na łyżkę. Noże nie są stosowane w Tajlandii, ponieważ potrawy są przygotowane tak, że nie ma potrzeby ich używać.

Do najbardziej popularnych dań tajskiej kuchni należą: pad thai, tajskie curry, kurczak satay, tom yam, bami, massaman curry, pad see ew, muu sate, thai fish cakes i mango sticky rice. Każde z tych dań ma swoją unikalną kombinację składników i smaków, co sprawia, że kuchnia tajska jest prawdziwym rajem dla smakoszy.