Zdrowa kuchnia globalna zyskała popularność już pod koniec XX wieku, a jej elementem stały się również kolorowe smoothies. Choć w Polsce umiłowanie do nich jest nowym zjawiskiem, z dnia na dzień przybywa im wielbicieli. Są to gęste napoje robione przede wszystkim z owoców bądź warzyw, które są rozdrobnione z niewielkim dodatkiem lodu lub wody. Zostały one zaszufladkowane jako symbol zdrowego stylu życia, nie tylko ze względu na swoje liczne korzyści dla samopoczucia, ale także za sprawą swojego wyśmienitego smaku.
Smoothie stanowią kwintesencję tego, co najzdrowsze i najsmaczniejsze w świecie owoców oraz warzyw. Dzięki nim można dostarczyć organizmowi ogromną ilość składników odżywczych w przystępny i apetyczny sposób, jednocześnie mając okazję wykazać się kulinarną pomysłowością. Głównymi zaletami takich warzywnych mikstur są: bogactwo witamin i minerałów, dostarczenie energii i łatwość przygotowania – wystarczy bowiem zmiksować ulubione składniki i doprawić je do smaku.
Można tworzyć różnorodne warianty kolorystyczne tych napojów, od bujnie zielonych (na przykład na bazie szpinaku, ogórka czy awokado, urozmaicone smakiem pomarańczy), przez złociste (z dodatkiem kapusty i żółtej papryki), aż po intensywnie czerwone (z pomidorami, burakami czy marchwią). Dzięki temu spożywamy między innymi witaminę B i C, beta-karoten oraz minerały – wapń, żelazo czy potas, które są niezbędne dla zdrowego funkcjonowania naszego ciała.