Nie da się ukryć, że dla wielu z nas desery są prawdziwą słodką pokusą. Serniki, ciasta drożdżowe czy inne słodkości często kojarzą nam się z chwilami prawdziwej rozkoszy. Niewątpliwie, głównym składnikiem większości z nich jest nabiał, co stanowi poważne wyzwanie dla osób prowadzących dietę wegańską. Kluczowe pytanie brzmi – jak zastąpić jajka?

Dla wszystkich miłośników kuchni roślinnej mamy dobre wieści. Przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów, które pozwolą cieszyć się ulubionymi deserami w wersji wegańskiej! Kompletna eliminacja produktów odzwierzęcych nie oznacza rezygnacji ze smakowitych słodkości.

Wegańskie ciasta i desery cieszą się coraz większym uznaniem. Z naszych przepisów dowiesz się jak przygotować wegański krem orzechowo-czekoladowy, batoniki orzechowe oblana czekoladą, sernik z nerkowców i jagód, wegańską bezę z malinami oraz kilka innych propozycji na pyszne i zdrowe desery.

Deser to nie tylko ciasto. Krem orzechowo-czekoladowy to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Aby go przygotować, potrzebujesz gorzkiej czekolady, orzechów laskowych, oleju kokosowego, ciemnego kakao Dr. Oetkera, syropu z agawy, soli i mleka migdałowego. Krem orzechowo-czekoladowy cechuje się aksamitną konsystencją, aromatycznym zapachem prażonych orzechów laskowych i niezapomnianym smakiem.

By stworzyć ten wyjątkowy deser, potrzebujesz uprażyć orzechy, zdjąć z nich skórkę i drobno zmielić. Następnie dodajesz do otrzymanej masy pozostałe składniki i miksujesz za pomocą blendera do uzyskania konsystencji kremu. Deser możesz przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Bon appétit!

Kolejnym przepisem jest propozycja na batoniki orzechowe oblana czekoladą. To zdrowa i prosta przekąska idealna dla osób dbających o linię! Składnikiem tych batoników są orzechy laskowe, mleko kokosowe, olej kokosowy, gorzka czekolada, cukier trzcinowy, Cukier z Wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera oraz szczypta soli.

Jeżeli nudzą Ci się typowe desery, koniecznie wypróbuj przepis na sernik z nerkowców i jagód. To propozycja na wegańskie, bezglutenowe i bez laktozy ciasto! Bazę sernika stanowią orzechy nerkowca, daktyle i wiórki kokosowe. Masa składa się z orzechów nerkowców, syropu klonowego, oleju kokosowego i ziarenek wanilii z Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera. Polewa jagodowa z nasionami chia dodaje całości owocowego orzeźwienia.

Wegańska beza z kremem jaglanym i malinami to kolejny przysmak dla wegan. Kluczowym składnikiem jest tutaj woda odlana z puszki ciecierzycy, czyli tzw. aquafaba. Aquafaba to idealny wegański zamiennik białka jaja, który ubija się na sztywną pianę tak samo jak białko!

Lukier królewski bez białek to kolejna propozycja dla wegan. Tajemnica tkwi w aquafabie, cukrze pudrze oraz cytrynie.

Wegańska beza nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też krem jaglany z mlekiem migdałowym, daktylami i miodem to prawdziwy zastrzyk energii. Co najważniejsze – bez jajka! Zaskocz swoich bliskich niezwykłymi słodkościami, które nie zawierają produktów odzwierzęcych. Zapraszamy również do zapoznania się z wegańskimi przepisami na obiad!