Bez wątpienia, wszystkie owoce i warzywa mają swoje walory odżywcze. Niemniej jednak, niektóre z nich wyróżniają się wyjątkowo wysokim poziomem składników zdrowotnych, które są niezbędne do zapobiegania różnym chorobom, wspierania funkcji umysłowych i utrzymania serca w zdrowiu.
Zestawienie obejmuje dziesięć najzdrowszych owoców i warzyw dostępnych na Ziemi:
Słodkie ziemniaki są źródłem beta-karotenu – silnego przeciwutleniacza, który ma korzystny wpływ na nasz wzrok, podobnie jak dynia i marchewka. Ponadto, beta-karoten może obniżać ryzyko wystąpienia raka piersi i jajnika u kobiet po menopauzie.
Słodka papryka czerwona zawiera dwukrotnie więcej witaminy C niż pomarańcza. Ta kluczowa witamina jest niezbędna dla zdrowych zębów i dziąseł.
Brokuły, które są bogate we flawonoidy, pomagają zwalczyć stres oksydacyjny powodujący uszkodzenia komórek i stany zapalne. Mogą również przeciwdziałać chorobom serca, cukrzycy typu 2 i nowotworom.
Ludzie spożywający duże ilości ciemnozielonych warzyw liściastych osiągają lepsze wyniki w testach oceniających funkcje poznawcze i pamięć, w porównaniu do osób, które nie spożywają ich tak często. Te warzywa są źródłem żelaza, wapnia oraz witamin A, C i K.
Pomidory to najbogatsze naturalne źródło likopenu – kolejnego silnego przeciwutleniacza, który może obniżać poziom cholesterolu i chronić przed zaawansowanym rakiem prostaty.
Awokado jest bogate w zdrowe dla serca tłuszcze jednonienasycone, które mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu, gdy są spożywane zamiast szkodliwych tłuszczów nasyconych.
Borówki zawierają antocyjany – przeciwutleniacz, który pomaga chronić pamięć i funkcje poznawcze na przestrzeni lat. Ponadto, mogą one zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób takich jak Parkinsona i Alzheimera.
Maliny są cennym źródłem błonnika, który pomaga utrzymać regularność wypróżnień. Są one również źródłem kwasu elagowego o działaniu przeciwutleniającym, który jest skojarzony z prewencją raka szyjki macicy.
Banany zawierają prawie 400 mg potasu na porcję, co jest ważne dla utrzymania prawidłowego poziomu ciśnienia krwi. Potas równoważy nadmiar sodu, dzięki czemu ciśnienie krwi jest stabilne.
Wiśnie mają niższy indeks glikemiczny niż większość innych owoców, więc nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Dodatkowo mogą pomóc złagodzić objawy dny moczanowej i zapalenia stawów.
Wszystkie wymienione owoce i warzywa są łatwo dostępne w polskich sklepach. Warto więc sięgnąć po koszyk i odwiedzić najbliższy warzywniak, aby wprowadzić do naszej diety więcej zdrowych i smacznych produktów.