Sok wyprodukowany z jabłek to produkt o niezaprzeczalnej wartości odżywczej, podobnie jak swój główny składnik – surowe jabłka. Sok jabłkowy jest bogaty w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które mają zdolność chronienia organizmu przed różnymi chorobami. Dzięki temu, że sok tłoczony ze świeżych jabłek ma niewielką ilość kalorii, może być bezpiecznie włączany do diety odchudzającej. Dodatkowo, jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu trawiennego.

Wartość odżywcza soku jabłkowego oraz jego pozytywne właściwości są szeroko doceniane. W Anglii istnieje powiedzenie, które mówi, że jedno jabłko dziennie pomaga utrzymać lekarza z daleka. Jest to prawda, gdyż jabłka dostarczają sporo substancji odżywczych, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Co więcej, kaloryczność jabłek jest niewielka – 100 g owocu to jedynie 46 kcal.

Tłoczony sok jabłkowy jest przede wszystkim doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania jelit i układu trawiennego. W składzie soku można znaleźć wiele witamin i minerałów, takich jak witamina C, A, E oraz potas. Sok jabłkowy dostarcza również zdrowych kwasów. Jabłka i produkty z nich powstałe są pełne antyoksydantów, które przeciwdziałają szkodliwemu działaniu wolnych rodników.

Lecznicze właściwości soku jabłkowego wynikają z jego bogatego składu: wzmacnia on układ odpornościowy dzięki dużej zawartości witaminy C, wspiera procesy oczyszczania organizmu z toksyn dzięki błonnikowi, reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową dzięki zawartości potasu, neutralizuje działanie wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się organizmu dzięki antyoksydantom. Ponadto sok jabłkowy pomaga przywrócić prawidłowy profil lipidowy krwi oraz stabilizuje poziom cukru we krwi dzięki zawartości pektyn.