Wiele osób lubi jeść ryby, jednak wzbrania się przed ich podawaniem w domu ze względu na ich specyficzny zapach, jaki zostaje po ich smażeniu. Dzięki naszym, poradom już nie będziesz miał tego problemu i będziesz mógł serwować rybę swoim gościom.
Kto nie lubi pysznego kawałka łososia, tuńczyka lub soli cytrynowej na obiad? Dobrze ugotowana czy usmażona ryba jest jedną z naszych najlepszych potraw i jest idealna na przyjęcie. Jeśli chcesz, aby goście prosili o dokładkę, a nie pod bylem pretekstem wychodzili z przyjęcia, ze względu na brzydkie zapachy unoszące się w pomieszczeniu, przeczytaj nasz poradnik.
Ogranicz zapach ryby
Przed gotowaniem postaraj się pozamykać wszystkie pokoje i kuchnię. Pomoże to ograniczyć zapach ryby do kuchni i nie rozprzestrzeni się po wszystkich pomieszczeniach. Podczas smażenia, gotowania uruchom wentylator nad kuchenką i uchyl okno.
Na zapach ryby dobre świece
Świece są uroczym dodatkiem do wyjątkowej kolacji, ale mogą też być praktyczne. Oprócz wydzielania przyjemnego blasku, świece zapachowe łagodnie nadają subtelnego, przyjemnego zapachu w ich otoczeniu. Jeśli boisz się zapalić świece, zew względu na biegające dzieci możesz również postawić dyfuzor zapachów lub delikatnie spryskać pomieszczenie przed wizytą gości pochłaniaczem zapachów.
Sprzątaj na bieżąco
Po wyjęciu ryby z opakowania od razu je wyrzuć do kosza. Od razu po zjedzeniu obiadu umyj talerze i patelnię czy garnek. Jeśli masz możliwość, wynieś śmieci, aby zapach ryby się nie roznosił. Jeśli nie chcesz zostawiać gości, poproś kogoś innego, np. dziecko.
Odśwież ubranie i tkaniny
Możesz spryskać ubranie i wszelkie materiały pochłaniaczem zapachu. Tkaniny chętnie wychwytują nieprzyjemne zapachy, więc warto zawsze mieć w domu taki spray.
Dzięki naszym metodom już nie będziesz jadał ryby tylko w restauracji na wakacjach. Przyrządź ją w domu, tak jak lubisz i zaproś gości. Możesz również zaserwować pyszną zupę rybną. Sprawdź liczne przepisy znajdujące się w sieci i stań się ekspertem od rybnych dań. Smacznego!