Wśród wielu naukowców krąży pytanie: Dlaczego niektóre kultury żyją dłużej i zdrowiej przy niższych wskaźnikach chorób, takich jak cukrzyca, rak i choroba Alzheimera? Najprawdopodobniej odpowiedzią jest po prostu żywność, jaką dziennie spożywają. A jeśli to prawda, to dlaczego nie mielibyśmy przekonać się o tym sami?
Oto 5 rodzajów superżywności, które warto włączyć do swojej diety.
Jeżeli pragniesz zgłębić wiedzę na temat superżywności, pomocne artykuły publikujemy na https://science-online.pl.
Słodkie ziemniaki
Kobiety z Okinawy w Japonii to najdłużej żyjące kobiety na świecie. Warto tutaj dodać, że codziennie delektują się słodkimi ziemniakami o fioletowej barwie, które nazywają Imo. Spożywają je na śniadanie, obiad i kolację.
Bogaty w beta-karoten i o 150% więcej przeciwutleniaczy niż jagody, ten łatwy w przygotowaniu przysmak można po prostu włączyć do swojej codziennej diety. A jeśli nie możemy znaleźć ziemniaków Imo, zawsze można postawić na słodkie ziemniaki pomarańczowe. Są równie zdrowe.
Herbata z kurkumy
W indyjskich curry zwykle widać żółtą kurkumę, która nadaje im charakterystyczny kolor. Aczkolwiek te długowieczne panie z Okinawy codziennie popijają tę przyprawę w herbacie. A należy tutaj zaznaczyć, że mają o 80% mniej zachorowań na raka piersi niż mieszkanki Europy, czy Ameryki Północnej.
Co więcej, badania wykazały, że kurkuma jest silnym środkiem przeciwzapalnym i przeciwutleniaczem. I jest w stanie pomóc w walce z różnymi typami nowotworów.
Mangostan
Ten słodki owoc tropikalny pochodzi z Indonezji, a w ostatnich latach trafił na półki wielu supermarketów na całym świecie. Wewnątrz grubej, fioletowej skórki, którą rozcinamy, kryje się biały, kremowy miąższ pełen witamin A i C, a także przeciwutleniaczy zwalczających raka.
Jeśli nie możemy znaleźć tego owocu, to może uda nam się namierzyć sok z mangostanu. Jest szerzej dostępny i jest drugą najlepszą rzeczą z krainy mangostanów. Mało tego, mangostan jest również dostępny w postaci herbaty.
Liście Musztardy (Mustard Greens)
W greckiej Ikarii 1 na 3 osoby dożywa wieku 90 lat. A to z kolei sprawia, że ta grecka wyspa jest jednym z obszarów oznaczonych jako „niebieska strefa”, gdzie ludzie cieszą się wyjątkową długowiecznością. Nie odnotowano tam również przypadków choroby Alzheimera, mimo że wiele osób dożyło sędziwego wieku.
Jednym z pożywnych produktów, które uwielbia tamtejsza społeczność, to musztarda stworzona z różnych liści zielonych o ostrym smaku. Bogate w witaminę K, te pikantne warzywa są dobre dla krwi i wytrzymałości kości.
Warto skosztować ich metodą mieszkańców Ikarii: najpierw je zagotować, a następnie dodać odrobinę cytryny i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Ryba Barramundi
Gdyby ryba Barramundi była człowiekiem, byłaby przytulającym się do drzew i uwielbiającym sałatki wegetarianinem. Barramundi pochodzi z wybrzeży Australii i unika innych ryb. Żywi się tylko planktonem. Oznacza to, że nie zalewa swojego organizmu rtęcią, jaka znajduje się w mniejszych rybach. Dzięki temu Barramundi ma wyjątkowo niski poziom toksyn, co jest szczególnie ważne dla kobiet w ciąży.
Wolna od rtęci, ale za to pełna zdrowych dla serca i mózgu kwasów omega-3, Barramundi staje się na świecie coraz bardziej popularna. Obecnie uważana jest za jeden z pięciu najlepszych rodzajów superżywności. Musimy też podkreślić, że jej białe mięso jest lekkie, kruche i niesamowicie pyszne.
Są to świetne produkty do włączenia ich do naszego harmonogramu diety. A jeśli nie mamy możliwości, żeby je zdobyć, zawsze możemy postawić na superżywność występującą w naszym kraju.