Persymona, znana także jako kaki, to egzotyczny dar natury nie tylko z powodu swojego niepowtarzalnego smaku, ale również ze względu na bogactwo witamin, minerałów i innych substancji o pozytywnych efektach dla zdrowia. Ten owoc potrafi przeciwdziałać nowotworom, wzmacnia organizm, zapobiega krwawieniom i działa przeciwzapalnie. Czym jest persymona, jaką prezentuje formę i jakie właściwości posiada? Czy może mieć jakiekolwiek negatywne skutki dla zdrowia?

Persymona (Diospyros kaki), zwana również sharon, jabłkiem orientu czy chińską śliwką, jest owocem drzewa Hurma – wschodniego hebanowca, które wyglądem przywodzi na myśl karłowatą jabłoń. Persymona pochodzi z Chin i Japonii, ale teraz można ją spotkać również w Europie, zwłaszcza w regionach śródziemnomorskich. Uprawa persymony jest praktykowana we Włoszech, Hiszpanii, Grecji, Brazylii, a także w Izraelu i Azji Południowej. Japończycy traktują owoc sharon jako symbol życia i przetrwania, co ma związek z faktem, że tylko drzewa Hurma przetrwały wybuch jądrowy w Nagasaki w 1945 roku.

Polska nie jest krajem wykluczającym uprawę persymony. Jeżeli drzewo zostanie posadzone w miejscu niewystawionym na wiatr i dobrze nasłonecznionym, to może dać zdrowe i smaczne owoce. Dodatkowo, persymona jest rośliną ozdobną, dlatego też może pełnić rolę dekoracyjną na balkonie czy tarasie, jeśli zostanie posadzona w doniczce.

Drzewo persymony rodzi owoce od sierpnia do końca października i w zależności od odmiany można znaleźć na nim owoce o różnych kształtach: kulistych, sercowatych czy też spłaszczonych. Kaki różnią się także pod względem wielkości (od 1,5 do 9 cm) i barwy (kolor owocu persymony może być pomarańczowy, czerwony lub żółty). Owoce przypominające swoim kształtem pomidory są nazywane sharony. Wyróżniamy dwa rodzaje:

  1. Z dużą zawartością taniny i 8 jadalnymi pestkami,
  2. Z niską zawartością taniny i pestek.

Pierwszy rodzaj owoców może być przechowywany przez długi czas, natomiast drugi jest mniej trwały i po zbiorach trafia do sklepów. Dojrzała persymona ma galaretowate, jędrne miąższ. Smak owoców kaki jest niezwykle intrygujący i można go porównać do smaku słodkich śliwek. Charakterystyczną cechą owocu kaki są cztery listki na jego spodniej stronie.