W przeszłości rzepa była warzywem, które cieszyło się dużą popularnością. Niestety, dzisiaj prawie nikt o niej nie pamięta. Często bywa mylona z rzodkiewką lub rzodkwią. Nadszedł więc czas na przywrócenie rzepie zasłużonej uwagi, zwłaszcza że jest to warzywo bogate w wiele wartościowych składników odżywczych. Jej unikalny smak doskonale łączy się z innymi warzywami, a nawet owocami. Rzepa może być składnikiem wielu różnych sałatek i ciepłych potraw.
Zdarza się, że w rozmowach dnia codziennego ludzie mówią o czarnej i białej rzepie. Jest to jednak niepoprawne, ponieważ czarna rzepa w rzeczywistości nie istnieje. To co jest określane jako czarna rzepa, to tak naprawdę czarna odmiana rzodkwi (łac. Raphanus sativus var. niger), która należy do rodziny kapustowatych i charakteryzuje się dużym, bulwiastym korzeniem o ciemnym kolorze.
Biała rzepa natomiast często jest mylona z białą rzodkwią. To kolejne nieporozumienie, gdyż są to dwa zupełnie różne warzywa. Różnice między nimi są widoczne już na pierwszy rzut oka. Chociaż korzeń rzepy i rzodkwi białej ma podobny kolor, to ich kształt jest zupełnie inny: biała rzodkiew ma wydłużony, a rzepa okrągły korzeń.
Skupmy się jednak na samym warzywie – rzepie. Jest ona rośliną z rodziny kapustowatych (łac. Brassica rapa subsp. rapa), która pochodzi z regionów Azji Południowo-Wschodniej oraz z krajów otaczających Morze Śródziemne. Przez wiele lat była uprawiana w starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji, gdzie stanowiła jedno z podstawowych źródeł pożywienia. Wyparta przez ziemniaki, teraz znów wraca do łask, przede wszystkim dzięki swoim cennym składnikom odżywczym i szerokim możliwościom wykorzystania w kuchni.
Jadalnymi częściami rzepy są zaokrąglone bulwy o białym lub jasnożółtym kolorze. Liście tego warzywa również mogą być spożywane, jednak to zależy od konkretnej odmiany.
Wśród wielu odmian tego warzywa istnieje kilka najbardziej popularnych. Do nich należy na przykład Golden Ball, która charakteryzuje się nietypowym żółtym zabarwieniem skórki i miąższu.