W dzisiejszych czasach szalejącej pandemii wiele osób zastanawia się, jak może wzmocnić swoją odporność. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Wystarczy wizyta w sklepie spożywczym, i warzywniaku, abyśmy zakupili całe bogactwo produktów, które nam w tym pomogą. Koniecznie przeczytaj. 

Ważne! Informacje zawarte w artykule nie uchronią Cię przed koronawirusem. Jednak mogą wzmocnić Twój układ odpornościowy.  Tylko dystans społeczny i zachowanie higieny pozwoli ograniczyć epidemię.

Na odporność owoce cytrusowe

Większość ludzi w czasie przeziębienia, grypy łyka witaminę C, która jest bogatym składnikiem owoców cytrusowych. Wzmacnia ona doskonale nasz układ odpornościowy. 

Witamina C zwiększa produkcję białych krwinek, które są kluczowe w zwalczaniu infekcji.

Prawie wszystkie owoce cytrusowe są bogate w witaminę C. Mając do wyboru taką różnorodność, pamiętaj o dodaniu do posiłku świeżo wyciskanego soku. 

Popularne owoce cytrusowe to:

  • grejpfrut
  • pomarańcze
  • klementynki
  • mandarynki
  • cytryny
  • limonki

Ponieważ Twój organizm nie produkuje ani nie magazynuje jej, potrzebujesz codziennie przyjmować witaminę C dla zachowania zdrowia. Zalecana dzienna kwota dla większości dorosłych wynosi:

  • 75 mg dla kobiet
  • 90 mg dla mężczyzn

Jeśli zdecydujesz się na suplementy, pamiętaj, aby nie przekraczać dawki 2000 miligramów (mg) dziennie.

Czerwona papryka

Jeśli uważasz, że owoce cytrusowe mają najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców lub warzyw, to Cię zaskoczę. Czerwona papryka posiada jej 3 razy więcej w tylu samo gramach. Jest również bogatym źródłem karotenu. Oprócz wzmocnienia układu odpornościowego witamina C może pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry. Beta-karoten, który organizm przekształca w witaminę A, pomaga w utrzymaniu zdrowych oczu i skóry.

Brokuły, a odporność

Brokuły są nafaszerowane witaminami i mikroelementami. Bogate w witaminy A, C i E, a także błonnik i wiele innych przeciwutleniaczy, brokuły są jednymi z najzdrowszych warzyw, jakie możesz położyć na talerzu.

Najwięcej cennych składników mają brokuły mało gotowane, a najlepiej wcale. Bardzo dobrą opcją jest gotowanie ich na parze, przez co nie stracą swoich właściwości. 

Czosnek

Chyba każdy zna cudowne właściwości czosnku. Jego właściwości lecznicze znane są już od stuleci. Wystarczy zjeść dziennie jeden ząbek tej cudownej rośliny, abyśmy mieli dobrze wzmocniona odporność. Wszystko dzięki allicynie, która jest zawarta w czosnku. 

Imbir

To kolejna roślina, którą wielu zażywa podczas przeziębienia. Imbir zmniejsza stan zapalny, co przyczynia się do zmniejszenia np. bólu gardła. Wystarczy kawałek imbiru pokroić i zaparzyć w szklance. Pić 3 razy dziennie. 

Szpinak

Szpinak to bogate źródło witaminy C i przeciwutleniaczy. Pozwala zwalczyć infekcję i wzmacnia układ odpornościowy.  

Podobnie jak brokuły, szpinak jest najzdrowszy, gdy jest gotowany krótko. Lekkie gotowanie ułatwia wchłanianie witaminy A i umożliwia uwolnienie innych składników odżywczych z kwasu szczawiowego. 

Jogurt

Jogurty do doskonałe źródło przyjaznych kultur bakterii, które radzą sobie z poprawą naszego układu odpornościowego. Szukaj w sklepie jogurtów z informacją „żywe kultury bakterii” (np. jogurt grecki). Staraj się kupować jogurty naturalne, a nie takie, które są aromatyzowane i zawierają cukier. Możesz, zamiast tego osłodzić zwykły jogurt zdrowymi owocami i miodem. Jogurt może być również świetnym źródłem witaminy D, więc staraj się wybierać marki wzbogacone tą witaminą. Witamina D pomaga regulować układ odpornościowy i broni nasz organizm przed chorobami. 

Migdały

Jeśli chodzi o zapobieganie i zwalczanie przeziębień, witamina E zwykle ustępuje miejsca witaminie C. Jednak ten silny przeciwutleniacz jest kluczem do zdrowego układu odpornościowego. Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, co oznacza, że ​​do prawidłowego wchłaniania wymaga obecności tłuszczu. Orzechy, takie jak migdały, są bogate w witaminy i zawierają zdrowe tłuszcze. Dorośli potrzebują tylko około 15 mg witaminy E dziennie. Pół szklanki porcji migdałów, czyli około 46 całych, łuskanych migdałów zapewnia około 100 procent zalecanej dziennej porcji.

Nasiona słonecznika na odporność

Nasiona słonecznika są pełne składników odżywczych, w tym fosforu, magnezu oraz witamin B-6 i E. Witamina E jest ważna w regulacji i utrzymaniu funkcji układu odpornościowego. Inne pokarmy zawierające duże ilości witaminy E to awokado i ciemnozielone warzywa. Nasiona słonecznika są również niezwykle bogate w selen, który również pomaga w zwalczaniu różnych chorób wirusowych. 

Kurkuma

Być może znasz kurkumę jako kluczowy składnik curry. Ta jasnożółta, gorzka przyprawa jest również stosowana od lat jako środek przeciwzapalny w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów i reumatoidalnego zapalenia stawów. Badania pokazują, że wysokie stężenie kurkuminy, która nadaje kurkumie charakterystyczny kolor, może pomóc zmniejszyć uszkodzenia mięśni wywołane wysiłkiem fizycznym. Kurkumina również wzmacnia odporność (na podstawie wyników badań na zwierzętach) i jest środkiem przeciwwirusowym.

Odporność w zielonej herbacie 

Zarówno zielona, jak i czarna herbata są bogate we flawonoidy, rodzaj przeciwutleniacza. To, co naprawdę wyróżnia zieloną herbatę, to poziom galusanu epigallokatechiny (EGCG), silnego przeciwutleniacza. W badaniach wykazano, że EGCG wzmacnia funkcję odpornościową. Zielona herbata jest również dobrym źródłem aminokwasu L-teaniny, który pomaga w produkcji związków zwalczających zarazki w limfocytach T.

Papaja

Papaja to kolejny owoc pełen witaminy C. Zalecana dzienna ilość witaminy C mieści się w jednym średnim owocu. Papaje mają również enzym trawienny zwany papainą, który ma działanie przeciwzapalne. Papaja zawiera również spore ilości potasu, magnezu i kwasu foliowego, które również korzystnie wpływają na stan naszego zdrowia. 

Kiwi

Podobnie jak papaje, kiwi są pełne składników odżywczych, w tym kwasu foliowego, potasu, witaminy K i witaminy C. Ta ostatnia wzmacnia białe krwinki w walce z infekcjami, podczas gdy inne składniki odżywcze kiwi zapewniają prawidłowe funkcjonowanie reszty organizmu.

Drób na odporność

Kiedy jesteś chory i sięgasz po rosół, to on sprawia, że czujesz się lepiej. Zastanawiałeś się dlaczego? Rosół przeważnie gotuje się na drobiu i właśnie to jest powodem lepszego samopoczucia. Drób, taki jak kurczak i indyk, jest bogaty w witaminę B6. Około 90 gramów lekkiego mięsa z indyka lub kurczaka zawiera prawie jedną trzecią zalecanej dziennej ilości tej witaminy. Witamina B6 odgrywa ważną rolę w wielu reakcjach chemicznych zachodzących w organizmie. Jest również niezbędny do tworzenia nowych i zdrowych czerwonych krwinek. Bulion lub rosół z gotowanych kości kurczaka zawiera żelatynę, chondroitynę i inne składniki odżywcze pomocne w leczeniu jelit i odporności.

Więcej sposobów zapobiegania infekcjom

Różnorodność jest kluczem do prawidłowego odżywiania. Spożywanie tylko jednego z tych produktów nie wystarczy, aby zwalczyć grypę lub inne infekcje, nawet jeśli jesz je stale. Zwróć uwagę na wielkość porcji i zalecane dzienne spożycie, aby nie przyjmować za dużo jednej witaminy, a innej za mało. Właściwe odżywianie to świetny początek na lepszą odporność, ale są też inne rzeczy, które możesz zrobić, aby chronić siebie i swoją rodzinę przed grypą, przeziębieniem i innymi chorobami. Warto się również zaszczepić przeciw grypie, aby chronić się od środka.